Är de nordiska ländernas ekonomier ett föredöme för USA?

De nordiska länderna utvecklades under förra seklet från att vara några av Europas fattigaste länder till välmående länder med hög levnadsstandard, låg arbetslöshet, små inkomstskillnader, låg kriminalitet och goda sociala skyddsnät. I sin bok Viking Economics How the Scandinavians Got It Right – and How We Can, Too går den amerikanske författaren, sociologen och aktivisten George Lakey igenom hur de nordiska länderna lyckats med detta och argumenterar för att USA borde ta efter stora delar av den nordiska modellen.

Parallellt med en akademisk karriär har Lakey sedan 50-talet deltagit i olika proteströrelser, bland annat mot kärnvapen, USAs krigsföring i Vietnam och medverkat i och startat en rad andra ickevåldskampanjer för rättvisa och fred. Som aktivist har han också flera gånger blivit gripen av polis och satts i fängelse.


Lakey tog 1959 båten från USA till Oslo för att gifta sig med en norsk flicka och han har sedan dess vistats mycket i Norge och även lärt sig tala norska. Större delen av den välskrivna och underhållande boken ägnas också åt norska förhållanden, även om han också ganska ingående beskriver utvecklingen i Sverige, Danmark och Island.

Enligt George Lakey har vikingarnas ättlingar utformat ekonomier som till stora delar präglas av det som en gång var typiskt för seglatserna med vikingaskeppen – nämligen en tydlig vision som omsattes i praktisk handling och som byggde på solidaritet och samarbete.

Han menar att det till stor del var en fredlig facklig, och många gånger utomparlamentarisk aktivism, som under tjugo- och trettiotalen, med understöd av många intellektuella från medelklassen, ledde till en förändrad politisk maktbalans i de nordiska länderna. Och att denna maktbalans, med en konstruktiv dialog mellan näringsliv och fackföreningar, varit en nödvändig förutsättning för att Norge och de andra nordiska länderna så snabbt kunde utvecklas till välfärdsfärdsstater. Han påpekar också att Norge (och Danmark) lyckades med att uppnå full sysselsättning, bygga en modern infrastruktur och erbjuda medborgarna fri sjukvård och utbildning innan de fick en skjuts av inkomsterna från Nordsjöoljan.

Utmärkande för den nordiska modellen är enligt Lakey en hög sysselsättningsgrad som kombinerad med höga skatter ger underlag för att samhället kan erbjuda en hög grad av service till alla medborgare, samt att medborgarna har en hög tillit till samhällets institutioner och gärna betalar de höga skatterna eftersom de flesta tycker att de får vad de betalar för.

Den nordiska modellen har stort sett fungerat bra under de senaste 60 åren menar Lakey. Ibland har dock även Norden gått vilse anser han, som till exempel när Norge och Sverige under inflytande av nyliberala idéer avreglerade finansmarknaderna med påföljande bankkriser. Att Norge, Sverige och Danmark lyckats så förhållandevis bra med att återhämta från bankkrisen på 90–talet och även klarade finanskrisen 2008 ganska bra, menar Lakey till stor del berodde på att länderna återgick till att reglera finanssektorn och övergav den nyliberala ideologin.

Då är frågan om den nordiska modellen kan överföras på USA. Boken är skriven för en amerikansk publik och George Lakey verkar vara optimistisk även om han är medveten om de stora skillnaderna mellan USA och de nordiska länderna, och menar att kraften i en sådan utveckling måste komma ”underifrån” med hjälp av den starka tradition av proteströrelser som finns i USA.

Se George Lakey berätta om sin bok i detta YouTube-klipp från ett anförande i Alaska

.