Det nationella kommunforskningsprogrammet avslutat

Det nationella kommunforskningsprogrammet NATKOM initierades 2009, mitt under ”finanskrisen” när en grupp forskare och representanter från olika kommuner möttes för att diskutera behovet av att studera hur kommunsektorn kunde hantera denna kris.

Det var det övergripande temat för det ursprungliga programmet som pågick från 2010-2013. Här medverkade 47 kommuner tillsammans med landets fem forskningsinstitutioner inom kommunal ekonomi och politik

Den andra programperioden, Natkom 2 behandlade resursanpassning och verksamhetsutveckling och denna gång medverkade 26 kommuner. Natkom 2 påbörjades 2014, och avslutades med en konferens i Stockholm i månadsskiftet november december 2016.

– Det har varit en väldigt lyckad och egentligen unik satsning, säger Ulf Ramberg, KEFUs forskningsledare. Ett nationellt forskningsprogram där kommunerna själva är med och deltar, där vi tillsammans diskuterar forskning och genererar nya idéer för projekt. Det har lett till mycket forskning som annars inte hade blivit gjord, det har dessutom inneburit att våra forskningsinstitut kunnat bindas samman. KEFU har definitivt stärkts av den här satsningen och den har berikat vårt nätverk på flera sätt.

Den avslutande konferensen var huvudsakligen inriktad på avrapportering (i stället för workshops) av uppnådda forskningsresultat av eftersom det var det sista tillfället deltagarna, forskare och kommunrepresentanter, träffades

– Vi avslutade den sista dagen med att kommunrepresentanter och forskare var för sig fick sitta och fundera lite på vilka frågor som är viktiga framöver. Och det var slående att så mycket av det vi nämnde var gemensamt. Det handlade om tillit och förtroende, hur man kan styra via förtroende och hur vi ser på ansvarsfördelningen i samhället. Hur den kommunala, regionala och statliga strukturen ska se ut, hur vi löser den framtida kompetensförsörjningen och vad den pågående urbaniseringen innebär. Mängder av drivkrafter som gör att den organisation vi har för välfärden idag kanske inte riktigt fungerar i framtiden.

– Det väcker många frågor som vi som forskare känner oss jättetaggade att ta itu med. Men riktigt hur, i vilken form och vilket innehåll det kan bli vet vi inte riktigt än. Möjligen kommer vi lite närmare när vi träffas på en nordisk konferens om välfärdens organisation i Bodö till sommaren. Alla nordiska länder brottas ju med ungefär samma problembilder.

Det är också tänkbart att det nationella kommunforskningsprogrammet kommer att mynna ut i någon form av sammanfattande antologi som kan fungera som ett stöd för kommuner som brottas med de problem som behandlats under programmets gång.

– Vi får se om det blir en fortsättning av programmet någon gång i framtiden. Behovet av mer forskning är ju utan tvekan stort, säger Ulf Ramberg.