Integrationen belyst ur flera olika perspektiv på årets KEFU-dag

Temat för årets KEFU-dag, som hölls den 2 juni i ett soligt Lund; var ”Tänk om integrationen” och moderatorn Johan Wester lotsade intresserat och engagerat medverkande talare och publiken genom dagens välfyllda program.Wester-intro

Först ut var Dick Harrisson, professor i historia vid Lunds universitet, som gav en rad exempel på hur mycket invandringen genom århundraden har betytt för Sveriges utveckling.

Vi fick bland annat höra att området runt Sjöbo befolkades av vender, eller nordpolacker, i slutet av vikingatiden och att denna befolkning kom att utgöra Sjöbos urbefolkning. Ett faktum Harrisson menar helt har glömts bort eftersom det inte riktigt passar in i mångas bild av hembygden och vad som är ursprungligt.

Dick Harrisson nämnde också invandringsvågen som inföll från mitten av 1200-talet, då väldigt många tyskar flyttade till Sverige för att bland annat verka som myntare, hantverkare, köpmän, fogdar och präster. Tyska invandrare fick sedan under flera hundra år en enorm betydelse för det svenska kungariket.

Dick Harrisson tillsammans med Lena Högberg från Linköpings universitet (mitten) och Emma Neuman, Linnéuniversitetet

Han berättade om Göteborg, som först bebyggdes av holländare i början av 1600-talet och som sedan under drygt ett halvt sekel var en rent holländsk stad. Och gav en rad exempel på andra svenska städer och trakter som formats av invandrare från olika länder. Även 1800-talet kännetecknades av en stark invandring, samtidigt som många svenskar emigrerade till USA, något han också menade har glömts bort. Många av de företag som grundades på 1800-talet i Sverige byggdes upp av första eller andra generationens invandrare. Från 1950-talet och fram till 1980-talet hade Sverige sedan en betydande arbetskraftsinvandring, enbart från Finland kom omkring 450 000 personer.K-dagspublik2

Invandring har alltid varit positivt för landet och att stänga gränser är något som aldrig har fungerat, menade Dick Harrisson, som också trodde att Sveriges befolkning om 50 år kommer att vara mer än fördubblad.

Emma Neuman från Linnéuniversitetet berättade sedan om sin forskning om vad det är som driver etnisk bostadssegregering. När andelen utomeuropiska invandrare i ett bostadsområde kommer upp i 3-4 procent börjar de infödda svenskarna så smått flytta ifrån området visar det sig, men samma effekt syns inte för invandrare från europeiska länder. För att minska segregeringen trodde Emma Neuman mer på riktade insatser mot individer än på insatser som riktar sig brett mot bostadsområden. Hon menade samtidigt att det är viktigt att säkerställa att man kan bo där man vill och att det satsas mer på att bygga ”blandade” bostadsområden.

Wester+Ital

Johan Wester och Angela Gagliano, elev på Nicolaiskolan i Helsingborg, som haft ett framgångsrikt projekt med Ung Företagsamhet

Pieter Bevelander, professor i internationell migration och etniska relationer vid Malmö Högskola, redogjorde för en jämförande studie av integrationen på arbetsmarknaderna i Sverige och Kanada. Kanada tar varje år emot 300 000 till 350 000 invandare, betydligt fler är Sverige, men andelen flyktingar är mindre. Kanada lyfts också ofta fram som ett föredöme när det gäller integration. Likheterna verkar ändå vara större än skillnaderna mellan de två länderna när det gäller sysselsättningsnivåer även om de som får jobb i Kanada tjänar bättre än i Sverige.

Biskopen i Lunds stift, Johan Tyrberg, avslutade förmiddagen med några tankar om betydelsen av tolerans. Grundläggande är att alla människor har lika värde, men alla handlingar är inte värda lika mycket och till exempel uppmaningar till brott kan inte tolereras, menade han.

Jallatrappa-dam

Christina Merker Siesjö, ordförande för den ideella föreningen Yalla Trappan

 

Under eftermiddagen gavs en rad konkreta exempel på vad arbete med integration kan innebära och vilka konsekvenser det kan ge. Till exempel EFL och LKF och deras arbete med att få in nyanlända akademiker på arbetsmarknaden och Ung Företagsamhets insats för att motivera elever från invandrarfamiljer att plugga, utveckla sig och prova på att driva företag. Till sist berättade Christina Merker Siesjö om framgångssagan Yalla Trappan, ett socialt företag och  kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö som arbetar för att skaffa fram arbetstillfällen till utlandsfödda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden.

Hela KEFU-dagen filmades och presentationerna finns tillgängliga på YouTube:

Dick Harrisson

Emma Neuman

Pieter Bevelander

Johan Tyrberg

Lena Högberg

Daniel Nordanstig

Erik Larsson

Ung Företagsamhet

Yalla Trappan

Frågestund