Lärdomar av andra sidan – hur drar vi den bästa nyttan av olikheter i förutsättningarna mellan offentlig och privat verksamhet?

Högst personligt:

Efter 14 månader i rollen som ekonomichef i kommunal verksamhet, efter att ha varit 18 år inom näringslivet, är det intressant att reflektera kring vad som förenar och vad som skiljer mellan att arbeta i offentlig respektive privat verksamhet. En övergripande analys är att det i näringslivet är fokus på intäkter och lönsamhet, medan det inom offentlig verksamhet är fokus på vad vi får för verksamhet och kvalitet för pengarna. Men det finns mer som förenar än som skiljer, mer att tjäna på att odla likheter än olikheter och, inte minst, man kan utvecklas genom att ta steget till andra sidan!

Det var med en skräckblandad förtjusning jag tog steget för att ta mig an en helt ny roll som ekonomichef, i en helt ny omgivning, i Bjuvs kommun. Utmaningen var att lära sig en massa nya verksamheter, den kommunala kontexten (eller som många säger; särarten), kopplingen mot politiken, medborgare och offentligheten. Att det finns olikheter i förutsättningarna mellan privat och offentligt är självklart och något jag var beredd på när jag tog steget. Samtidigt gjorde jag förändringen för egen del just med inställningen att det finns mycket att lära från de olika perspektiven som kan vara nyttig såväl för personlig utveckling som för den organisation jag arbetar för.

För egen del har jag under större delen av mitt yrkesliv arbetat inom näringslivet, både i multinationella bolag och i entreprenöriellt drivna bolag. De senaste tio åren företrädesvis i olika konsultföretag i ledande befattningar. Fokus har varit på affärsutveckling och försäljning, lönsamhet och tillväxt. Enkelt uttryckt: fokus på intäkterna! Det finns i detta en stark drivkraft att ständigt utvecklas, att slå konkurrenterna och vara först med nya affärsmodeller och idéer. Hittar du nyckeln till kundernas behov, så har du goda möjligheter att utveckla ditt företag och därmed kan du bygga din organisation och know-how för att säkerställa leverans, kundnöjdhet och lönsamhet till ägarna. Omvänt, går det inte som du planerat så måste du snabbt rätta kostnaderna efter intäkterna.

Det finns många fördeler med detta fokus. Du blir utvecklingsinriktad, ständigt på jakt efter att springa om konkurrenterna och du jämför dig i din utveckling med branschettan. Det finns inga säkra intäkter som du kan räkna med, utan du måste alltid själv se till att generera resurser för dina kostnader.

Nackdelen är möjligen att långsiktigheten och fokus på kvalitet och mål får stå tillbaka i jakten på nya affärer och tjänster. Du får sällan tid att grundligt utreda förutsättningar, planera för framtiden och arbeta med lång framförhållning i din verksamhetsplanering. Likaså är öppenheten mellan dina ”kollegor i branschen” inte speciellt hög av naturliga skäl och kunskapsutbytet blir lidande.

I mina arbeten har jag genom olika uppdrag haft många kundkontakter inom kommun stat och landsting och därigenom haft förmånen att få en viss inblick i offentlig verksamhet. Genomgående har jag stött på mycket passion, många dedikerade människor med kompetens och starkt driv att utveckla verksamhet och organisation. Det vill säga precis som inom privat verksamhet. Det som har varit tydligt för mig är att fokus ligger på själva utvecklingen och leveransen av den verksamhet man arbetar i mer än på intäkter och ekonomiskt resultat. För organisationer inom offentlig verksamhet är intäkterna oftast mer trygga och fokus kan istället läggas på att utveckla de tjänster och verksamheter organisationer ansvarar för och de mål som skall uppnås. Dessutom är målkedjan väl utvecklad med mål och indikatorer från högsta politiska ledning som bryts ner till verksamheter och enheter.

En viss förändring har skett inom offentlig verksamhet under senare år. Fler statsbidrag, riktade ersättningar och annat gör det viktigt att ha en bra process för budgetering av intäkter och ofta är det svårt att se längre fram än innevarande år, då många av bidragen är ettåriga. Inte minst genom ersättningssystemet för asylsökande och ensamkommande har detta blivit tydligt. Många kommuner har utvecklat förmågan att söka tillgängliga bidrag vilket innebär att verksamheterna kan få mer resurser utan att det tillförs skattepengar.

Genom mitt yrkesliv, framförallt under de år jag arbetade mycket inom konsultbranschen, har jag återkommande hört att det är viktigt att kandidater och konsulter har sin erfarenhet antingen från privat eller offentlig sektor för att vara aktuella. Innebörden är lite tillspetsat, att om du en gång har börjat din karriär i offentlig verksamhet, så är det där du bör hålla till resten av ditt yrkesliv. Framförallt om du varit där under mer än ett fåtal år så har du blivit synonym med din bransch, industri eller annat som definieras som viktigt av arbetsgivare. Likaså om du börjat på andra sidan, inom privat verksamhet, är det ett stort steg att arbete inom offentlig verksamhet eftersom det skiljer sig så mycket och att det tar lång tid att lära.

Så hur fick jag för mig att byta privat till kommunal verksamhet? För min egen del har det sedan många år funnits en viss fascination av det uppdrag som ligger på offentlig verksamhet. Det är ju verksamheter som betyder något i vardagen och påverkar mångas liv och som är i centrum av den offentliga debatten. Personligen har jag alltid haft inställningen att det är det som är själva tjusningen med att byta arbete, ny roll, ny bransch eller annat som är nytt. Att mina perspektiv förändras och att jag får nya erfarenheter samtidigt som jag förhoppningsvis kan tillföra ny kunskap eller perspektiv till min nya organisation. Jag är dessutom övertygad om att uppdelningen är olyckligt och att det finns mycket kunskaper, erfarenheter och sätt att arbeta på, som skulle gagna utvecklingen inom både privat och offentlig verksamhet om utbytet och erfarenheterna delades mer.

Efter drygt ett år kan jag konstatera att det har varit en utmanande och utvecklande tid. Spännande, roligt, svårt och viktigt på samma gång. Inte sämre eller bättre. Förhoppningsvis har jag även kunna tillföra något nytt.

Hur kan vi bättre ta tillvara på dessa olika perspektiv i våra organisationer?

Givetvis behöver inte alla byta arbete. Men fundera över hur du till exempel kan utveckla ditt nätverk. Se till att gå på utbildningar med bredare målgrupper och deltagare från olika organisationer. Ta till dig hur andra gör i andra sektorer och var nyfiken. Dela med dig av dina erfarenheter. Kommer möjligheten att byta jobb i ett lämpligt läge, så var inte rädd att byta miljö och döm inte kandidater som inte har exakt den rätta bakgrunden – men som har den rätta potentialen och ambitionen.

 

Samuel Sköld

Ekonomichef, Bjuvs Kommun