Öppen innovation inte alltid lyckat

Högst personligt:

Innovation är ett ord som oftast förknippas med ny teknik och spännande nya produkter. Men även inom offentlig sektor talas det mycket om innovation och då avses i regel nya lösningar för att förbättra och effektivisera offentlig verksamhet – till exempel inom äldrevård, skola eller flyktingmottagning.

Ett begrepp som har allt mer blivit populärt är ”öppen innovation” som innebär att man systematiskt letar efter innovation utanför sin organisation och bjuder in fler aktörer i innovationsarbetet. Det betyder också att man ger ut idéer som man själv inte kan förverkliga. Det ställs stora förhoppningar till öppen innovation, vilket inte minst ses av att EU och myndigheter i många länder satsar stora pengar på att stödja detta arbetssätt genom innovationstävlingar och olika stöd till samarbetsprojekt.

Men hur väl fungerar öppen innovation egentligen? Vi frågar Anna Brattström, strategiforskare vid Ekonomihögskolan i Lund, som förra året fick Unga forskarpriset från Entreprenörskapsforum och som nyligen beviljades ett stort anslag till ett forskningsprojekt om nystartade företag.AnnaBR-blogg

– Det finns exempel på att öppen innovation har lyckats bra, säger Anna Brattström. Ett sådant är Procter & Gamble, där man får in mer än hälften av innovationsidéerna utifrån och som lyckats få en betydligt högre FoU-produktivitet än tidigare. Operativsystemet Linux med sin öppna källkod, är ett annat bra exempel på hur öppen innovation kan fungera. Men det finns också stora svårigheter, vilket forskning på senare tid uppmärksammat allt mer En studie av 2400 företag som aktivt sökte ta in idéer utifrån visade att det bara var 1 procent som lyckades. Med tanke på hur mycket pengar som satsas på öppen innovation kunde man kanske förvänta sig att det skulle ge en något bättre utdelning.

Det finns också indikationer på att företag som har öppna innovationsprocesser i och för sig är mer innovativa – men att kostnaderna samtidigt ökar oproportionerligt mycket. Andra studier indikerar att innovationskraften till och med sänks med alltför många externa källor.

– I det forskningsprojekt vi bedriver om öppen innovation inom industrin ser vi dock en stor potential för djupa samarbeten om innovation mellan ett par stora företag.

Så är det bra idé att för kommuner och andra offentliga organisationer att satsa på öppen innovation?

– En första fråga att ställa sig är kanske om det verkligen är innovation som behövs. Det är inte säkert att kommuner ska vara innovativa, även om begreppet används flitigt. Det kanske redan finns en massa bra idéer som man bara har svårt att genomföra.  Innovation är per definition osäkert, och det måste det också vara. Så om det inte får gå fel måste man tänka sig noga för.

– Den forskning som gjorts på öppen innovation visar ju också att det kan kosta mer än det smakar. Sedan kan det nog vara bra för kommuner och landsting att ha en strukturerad process för att hantera de idéer till förbättringar som kommer både inifrån och utanför organisationen, säger Anna Brattström.