Lär sig kommuner­na något av sina konkurrenter?

I vilken utsträckning utnyttjar kommunerna konkurrens för att utveckla sina egna verksamheter till att bli bättre och billigare? Det ska Hans Knutsson och Anna Thomasson ta reda på i ett nyligen påbörjat forskningsprojekt inom det nationella kommunforskningsprojektet (Natkom 2).

I debatten talas det mycket om privata alternativ i svensk välfärd och mycket handlar om valet mellan att bedriva verksamhet i privat eller offentlig regi och om hur vinster i välfärden ska hanteras.

– Men bland annat studier inom behavioural economics visar att våra bevekelsegrunder för att fatta beslut är ganska enkla och att vi ofta inte är så rationella som vi tror, säger Hans Knutsson. Vi kan låtsas ha perfekt information, men reagerar många gånger på impulser snarare än fattar väl övervägda beslut.

Om man till exempel funderar på att köpa aktier i ett bilföretag och egentligen inte har tillräckliga kunskaper för att bedöma om det är en vettig investering är det lätt att man omedvetet baserar sitt beslut på något som är lättare att ta ställning till – som att man tycker att bilarna som tillverkas är snygga.

På samma sätt menar Hans Knutsson att det finns en risk att politiker när de ska fatta ett svårt beslut istället fattar ett lättare beslut – i tron att de fattar det svåra beslutet. Det skulle till exempel vara att besluta sig för att konkurrensutsätta en verksamhet eftersom man utgår från att konkurrens är bra och leder till bättre och billigare lösningar. Men tävlar de konkurrensutsatta kommunala förvaltningarna med de privata utförarna om att bli bäst, eller kör man bara vidare i gamla hjulspår?

I detta projekt är det äldreomsorg och handikappomsorg som är studieobjekt för att kartlägga och analysera om, hur och vad kommunala förvaltningar lär sig, eller skulle kunna lära sig, genom att konkurrensutsätta sina verksamheter.

En slutrapport med slutsatser från projektet beräknas vara klar sommaren 2015.

Mer om Natkom kan läsas här.