Stort projekt om vetenskap och beprövad erfarenhet

Charlotta Levay, docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, kommer att medverka i ett stort internationellt och tvärvetenskaplig forskningsprojekt som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond .

För mig kan detta sägas vara en fortsättning på mitt KEFU-projekt, där jag gör en jämförande studie av svenska nationella kvalitetsregister och motsvarande register i USA, fast från en annan vinkel, säger Charlotta Levay, som under senare år har forskat och skrivit mycket om kvalitets-register i olika sammanhang.

Det nya forskningsprogrammet, som startar 2015, leds av Nils Eric Sahlin, professor i medicinsk etik och tidigare professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet.

– I detta projekt ska vi från flera olika håll och perspektiv analysera vad vetenskap och beprövad erfarenhet betyder och hur man kan fatta beslut utifrån dessa begrepp.

Begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet” har i grunden påverkat svensk lagstiftning och det sätt man arbetar på inom flera olika områden. I detta projekt hämtas de analytiska redskapen från filosofi, samhällsvetenskap och beslutsvetenskap. Fokus kommer att vara på juridik och hälso- och sjukvård. Avsikten är också att ta fram ett praktiskt användbart verktyg för att kunna utvärdera vetenskaplig evidens.

– Det här är ett väldigt spännande program där vi  både har möjlighet att ställa frågor på ett grundläggande plan gräva djupt. Det handlar om grundläggande knäckfrågor som har stora praktiska implikationer inte minst inom sjukvården, där verksamheten ska vara grundad i vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Charlotta Levay.

Vi kräver allt oftare att våra beslut skall baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. De skall med andra ord grundas i osäkra belägg, men osäkra av olika grad och skäl. Målsättningen med detta program är att analysera sådana belägg och ta reda på hur dessa på bästa sätt kan användas för det goda beslutsfattandet. Vi tar utgångspunkt i begreppen ”vetenskap” och ”beprövad erfarenhet”, en klassiskt svensk begreppsbildning och vi försöker på djupet förstå hur denna distinktion berikat och påverkat det offentliga beslutsfattandet.

Begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet” har i grunden påverkat svensk lagstiftning och det sätt på vilket vi hanterar risker inom miljöområdet, skapar regelverk inom utbildningsväsendet, reglerar veterinärers beslutsfattande och även socialt arbete i Sverige. Vår avsikt är att ta tillvara de erfarenheter som finns och göra jämförelser med andra begreppssystem och andra länder. De analytiska redskapen hämtar vi från samtida filosofi, samhällsvetenskap och beslutsvetenskap. I fokus står två områden: juridik och hälso- och sjukvård. Förutom att ge nya teoretiska insikter och ny empirisk kunskap är avsikten med detta program att ta fram redskap för granskning av belägg, redskap som skall ha direkt betydelse för styrning och granskning av det offentliga.