Hur ser det ut med sammanställd redovisning i kommunerna?

Företagsekonomerna Jörgen Carlsson, Mattias Haraldsson och Niklas Sandell vid Ekonomihögskolan i Lund ska i ett nytt KEFU-projekt undersöka hur det egentligen är ställt med den sammanställda redovisningen i kommunerna.

Niklas S-sommar

Niklas Sandell

Den sammanställda redovisningens (koncernredovisningens) syfte är att ge en helhetssyn på kommunens verksamhet och ekonomi och en organisationsneutral redovisning för att det ska kunna göras meningsfulla jämförelser av hur kommunerna sköter sin ekonomi. Bilden påverkas i betydande grad om de kommunägda bolagen tas in i redovisningen och hur det görs. Det är något som på senare år fått allt större uppmärksamhet och det pågår också en översyn av kraven på den sammanställda redovisningen inom utredningen ” En ändamålsmässig kommunal redovisning”.

Det kan uppstå en rad olika problem när den sammanställda redovisningen ska upprättas, inte minst eftersom det finns skillnader i regler mellan kommunal och bolagsrättslig koncernredovisning. Har man inte full kunskap om dessa regelskillnader finns det en risk att begrepp, poster och belopp felaktigt förs in i den sammanställda redovisningen.

– Det finns nog skäl att misttänka att det ibland kan finnas brister i de sammanställda redovisningarna. Det kan tänkas att det finns med poster som egentligen inte kan finnas med, som till exempel minoritetsandelar, men som ändå finns där av någon anledning. Men ingen vet egentligen hur det förhåller sig, utan misstankarna baseras enbart på anekdoter, säger Niklas Sandell.

Som ett första steg i det nya projektet kommer de tre forskarna att gå igenom alla kommuners årsredovisningar för att titta på det som handlar om sammanställd redovisning. Här tittar de bland annat på om man lämnat den information som ska lämnas och hur redovisningsprinciperna tillämpas.

I nästa steg kommer man att fördjupa sig i praxis ute i kommunerna, bland annat genom att intervjua ekonomichefer och andra befattningshavare.

– Men vi börjar med en kartläggning av hur det ser ut, säger Niklas Sandell. Vi räknar med att vara klara med projektet någon gång i höst och då kommer vi att sammanställa en KEFU-rapport som vi sedan också ska presentera på ett KEFU-seminarium.

Niklas Sandell och Jörgen Carlsson har under tre år gett en KEFU-kurs om sammanställd redovisning som har deltagare från hela landet. Och förra året tog de på uppdrag av Rådet för Kommunal redovisning (RKR) fram en skrift ska fungera som ett stöd för de som arbetar med sammanställd redovisning. En bok som blivit mycket väl mottagen.

– Det är förstås glädjande. Ofta är det bara en person i en kommun som är involverad i den sammanställda redovisningen och då kan vår skrift vara ett stöd i tillvaron, säger Niklas Sandell.

Skriften “Sammanställd redovisning” kan laddas ned från RKR:s hemsida.

En artikel i tidningen Balans om sammanställd redovisning finns att läsa här.