Hoppas på ökad samverkan mellan statsvetare och ekonomer

Det finns goda möjligheter att utveckla samarbetet mellan statsvetare och ekonomer och här kan KEFU spela en viktig roll. Det menar Ylva Stubbergaard, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen.

Statsvetare och ekonomer vid Lunds universitet har under många år samverkat i olika projekt. Ett exempel på det är statsvetarna Tomas Bergström (styrelseledamot i KEFUs styrelse) och Stina Hall som har samarbetat med nationalekonomer och företagsekonomer i ett stort projekt om omorganisationen av Försäkringskassan. Och statsvetaren Håkan Magnusson har varit ett välkänt ansikte på många av KEFUs kurser genom åren.

Hittills har flera samarbeten till stor del växt fram tack vare personliga kontakter, men med ett mer kontinuerligt samarbete inom forskning om offentlig sektor skulle fler givande projekt kunna initieras, menar Ylva Stubbergaard, som också sitter med i KEFUs styrelse. Nationalekonomi och statsvetenskap har redan ett etablerat samarbete inom både forskning och utbildning.

– Jag tror också att det finns ganska mycket vi kan göra tillsammans med företagsekonomiska institutionen inom offentlig förvaltning, säger hon. På båda institutionerna pågår t ex forskning om samverkan och styrning. Även om vi utgår från skilda perspektiv och från skilda frågeställningar så kan vi ta del av varandras studier.

– Ett enkelt sätt är att presentera forskning på seminarier med deltagare från de två institutionerna. Vi har flera pågående projekt inom statsvetenskapliga institutionen där forskning inom företagsekonomi och statsvetenskap tangerar varandra.

Rent allmänt menar Ylva Stubbergaard att det bland statsvetarna finns en gedigen forskningskompetens inom många områden som har beröringspunkter med den forskning som bedrivs på Ekonomihögskolan.

Till exempel frågor som rör etik, makt och demokrati, hur politikerrollen utvecklas och frågor om hälsa och välfärd.  Eller miljöpolitik, såväl på global som lokal nivå, och konflikt– och förhandlingsforskning. Det har också gjorts forskning om kommunal planering, om det till exempel går att planera för framgång och välfärd.

Statsvetenskapliga institutionen har också en mycket livaktig seminarieserie som drivs av forskargruppen inom kritisk förvaltning, där förhoppningen är att i framtiden kunna bjuda in flera externa föreläsare. Flera frågor som vi behandlar i denna grupp berör problem som även behandlas inom organisationsforskning på ekonomihögskolan.

– Det finns med andra ord många områden där jag tror att det skulle vara värdefullt för statsvetare och ekonomer att mötas och här kan KEFU spela en viktig roll. Jag tror också att det skulle vara bra om de politiska och demokratiska frågeställningarna genom ett utökat samarbete fick ett större genomslag i KEFUs verksamhet.

– Dessutom tror jag att ett utökat forskningssamarbete skulle kunna bli ett sätt att fånga in även studenterna. Forskning smittar gärna av sig i undervisningen och härigenom kan vi kanske i framtiden få fler studenter som intresserar sig för de frågor som fångas upp i samarbetet, säger Ylva Stubbergaard.