Flera nya initiativ för att utveckla primärvården

Bland annat utifrån den rapport som Anders Anell lagt fram om primärvården i Skåne efter införandet av Hälsoval Skåne har Region Skåne beslutat om att inrätta olika former av fora för dialog som kan leda till att primärvården fortsätter att utvecklas för att fullt ut bli första linjens sjukvård.

– Rapporten har varit oerhört värdefull ur flera aspekter, säger Ingrid Bergman från avdelningen för Hälso-och sjukvårdsyrning i Region Skåne. Den har en väldigt hög trovärdighet såväl på ledningsnivå som på verksamhetsnivå. Och förslagen som ges i rapporten är en viktig input till det kommande arbetet med att utveckla primärvården.

Det har hittills inte fattats några konkreta beslut om förändringar, utan besluten gäller olika former av dialog som kan leda till förändringar i framtiden.

– Utifrån rapporten och de dialogmöten vi har haft med vårdgivarna, där det kommit fram ungefär samma synpunkter som i rapporten, har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att inrätta en parlamentarisk grupp som ska jobba med Hälsoval 2.0. Det är en grupp som består av 8 politiker, en från varje parti, och syftet är att diskutera hur man kan uppnå en mer jämlik vård. Förhoppningen är att få en bred politisk förankring av de kommande besluten så att de kan stå sig över mer än en valperiod.

Det har också hållit en workshop om utvecklingen av primärvården i Skåne med deltagare från offentliga och privata vårdgivare, branschråd, brukarråd och andra organisationer som kommer i kontakt med primärvården. Syftet här var att få en bakgrundbeskrivning och att tillsammans med den parlamentariska gruppen föra dialog om hur primärvården kan utvecklas på ett kostnads- och kvalitetseffektivt sätt. Denna dialog kommer att fortsätta under de närmast åren.

– I rapporten finns det också förslag om en utökad samverkan, eller partnerskap, mellan vårdgivare och uppdragsgivare. Både för att diskutera strategiska frågor och för att få mer fokus på kvalitetsparametrar. I linje med det har det fattats beslut om att inrätta en grupp på tjänstemannanivå för samverkan runt strategiska frågor med representanter från uppdragstagare och vårdgivare.

– Dessutom inrättas en grupp för att utveckla primärvårdens kvalitet, precis som det förslås i rapporten. Det är en grupp som bemannas med olika yrkeskategorier från olika organisationer så att man får en så bred grupp som möjligt. Här ska man till exempel på hur man kan arbeta på med indikatorer på bästa sätt ur ett patientperspektiv.

När det gäller utvecklingen av primärvården på sikt menar Ingrid Bergman att de stora utmaningarna finns inom hälsofrämjande arbete.

– Primärvården kommer ju ofta in redan när sjukdomen har etablerat sig. Här är utmaningen hur vi ska arbeta med primärprevention och sekundärprevention. Frågan är också hur vi kan få till stånd en ökad samverkan med kommunerna, med skolorna och så vidare för att nå ut med dessa tankar. Det är viktigt att nå ut tidigt för att grundlägga ett annat sätt att se på sin hälsa.

– En ytterligare utmaning är hur vi som uppdragstagare kan stimulera vårdtagarna att arbeta mer personcentrerat, det vill säga att se mer till hela människans situation än man vanligtvis gör idag. Här har vi en bit kvar, säger Ingrid Bergman.