Ny rapport om skånsk primärvård sedan vårdvalet infördes

I en ny KEFU-rapport beskriver professor Anders Anell primärvårdens utveckling efter införandet av vårdval i Region Skåne och hur ständigt förändrade ackrediteringsvillkor påverkat verksamheten. I rapporten ges också några rekommendationer till beslutsfattarna i Region Skåne.

Det är den senaste delrapporten som tagit fram inom ett större projekt för att göra en bred och oberoende utvärdering av vårdval i Region Skåne. Anna H Glenngård från Ekonomihögskolan i Lund har också medverkat med statistiska analyser för studien.

I rapporten framkommer bland annat att de finansiella resurserna i den skånska primärvården har ökat mer än i de flesta andra landsting sedan 2004 och att antalet vårdcentraler ökade med 17 procent de tre första åren efter införandet av Hälsoval Skåne. Andelen invånare som listat sig på privata vårdcentraler i Skåne har också mer än fördubblats och det har skett en betydande ökning av antalet sjuksköterskor.

Studien visar också att den så kallade CNI-ersättningen som baseras på socioekonomiska faktorer bland listade medborgare inte riktigt har fått de konsekvenser man önskat och att det på detta område finns utrymme för förbättringar.

Det framkommer också att stort sett alla verksamhetschefer tycker att det blivit för tvära kast när det gäller ackrediteringsvillkoren och att det blivit för mycket detaljstyrning i villkoren. Det finns starka önskemål om en ökad långsiktighet och förutsägbarhet i krav och villkor och att man får en bättre dialog mellan uppdragsgivare och uppdragstagare.

Anders Anell ger tre övergripande rekommendationer i rapporten:

Den första är att utveckla både formerna för hur ackrediteringsvillkoren förändras, samt styrningens innehåll i form av krav och villkor för verksamheten.

Den andra rekommendationen är att ge hög prioritet till formerna för hur ackrediteringsvillkoren förändras, så att mer långsiktigt hållbara krav och villkor kan utvecklas.

Den tredje är att uppdragsgivaren i ökad grad bör verka för att främja primärvårdens förutsättningar i stället för att enbart rikta in sig på primärvårdens innehåll.

 

Rapporten Översyn av primärvårdens utveckling efter införandet av Hälsoval Skåne, KEFUs skriftserie 2016:4 kan laddas ned på KEFUs hemsida.